Maandag 18 maart beslist de gemeenteraad of we door kunnen gaan met onze plannen voor de ontwikkeling van het Sportpad. In aanloop naar deze spannende dag delen we graag met jullie het betoog dat Ton Verdel op 4 maart namens de verenigingen voor de raad hield. 

 

Geacht College, geachte raad, 

Bedankt voor de mogelijkheid om in te mogen spreken. Samen met Patricia en Richard  

Hier staan we dan weer, nu met z’n allen, de vele vrijwilligers, de leden en vooral onze jeugdleden. 

Wie had gedacht dat na de 1e berekeningen in 2021 en daarna het raadsbesluit in november 2022 het allemaal zo moeilijk en gecompliceerd zou worden? Wij in ieder geval niet!   

Tijdens ons fractiebezoek afgelopen januari bij alle zes de partijen, hebben we al aangegeven dat wij hier ook echt van balen! In de vele vergaderingen, op zoek naar oplossingen en besparingen hebben we ons ook wel eens afgevraagd, hoe moet dit nu verder? 

Maar wat is het alternatief? Niets doen, verhuizen, weg van de mooie plek centraal tussen de twee dorpen, omgeven door scholen, verzorgingstehuizen, winkels en inwoners, is dat dan een oplossing? 

Alles opnieuw doorrekenen, huidige plannen in de ijskast, vertraging voor de verenigingen, maar ook vertraging met de verdere ontwikkelingen, onzekerheid van prijsstijgingen, alle kosten die al zijn gemaakt, opnieuw onzekerheid voor al onze mensen die er al zoveel tijd in hebben gestoken… 

Veel tijd is er dan ook gestoken in wat wel kan, bezuinigen waar mogelijk, aantal kleedkamers aanpassen en iets kleiner maken, zelfwerkzaamheid, evenementen organiseren, zoals de loterij dit jaar, met als hoofdprijs een auto. Evenementen waarmee we de komende 3 jaar een flinke som geld binnenhalen. U heeft het allemaal kunnen lezen en zien in onze presentatie van januari.  

Dus… 

Niets doen, verhuizen, het past ook echt niet in de plannen die we hebben, samen met SSBA, IKC, het Sportbedrijf en alle verenigingen rondom het Sportpad. Niet voor niets hebben we nagedacht over een visie en over onze samenwerking, met als motto: 

Leren, bewegen, ontmoeten. Een leefwereld voor jong en oud! 

Waar verenigingen ook hun maatschappelijke plicht, – want die hebben we – , kunnen vervullen komt dit nu op een mooie manier samen, samen met professionals, in overleg met de Driemaster en andere zorginstellingen binnen onze gemeente.  

Hoe mooi zou het zijn als een vrijwillige sporttrainer ook eens kan overleggen met de onderwijzer of coach! We leven in een veranderende wereld, waar we allemaal soms weer even moeten zoeken. Mobiele telefoons nu wel of niet op scholen (of in de Tweede Kamer). Komen kinderen nog wel genoeg buiten en in beweging, of is de iPad in de plaats gekomen van de zandbak of speeltuin. Wat doet dit alles met ons, maar nog beter, wat kunnen wij eraan doen! Een unieke situatie waar alles bij elkaar komt en wat het juist zo bijzonder maakt! 

Dus… Niets doen, totaal geen optie! Wij zijn ook maar vrijwilligers, maar wel met een doel. We zijn bevlogen om er iets moois van te maken, om kwetsbaren de ruimte te geven op onze velden, in onze kantines, op het Sportpad.  

We doen het voor de toekomst van onze kinderen. 

We doen het voor de opa’s en oma’s. 

We doen het voor de ouders. 

We doen het voor de vrijwilligers. 

We doen het voor onze toeschouwers. 

We doen het voor de verenigingen. 

We doen het voor elkaar. 

Als alles een klein beetje mooier, makkelijker of beter wordt, wat doet dat met ons? Wij zijn dan ook ontzettend trots op alle vrijwilligers en alle betrokkenen die hier al zoveel tijd aan hebben besteed. 

Kunnen we door een goede samenwerking meer preventief werken? Kunnen we door tijdig ingrijpen iemand laten sporten en aansluiten, zodat dure medische behandelingen minder of zelfs niet meer nodig zijn?  

Hoeveel plezier hebben de mensen al van het 70-plus café bij de voetbal. Bij de tennis kunnen mensen straks op woensdag terecht om te bewegen, tennissen en ontmoeten. Er is het schoolvoetbal, de kaartavonden, de competities waarbij ook ontmoeten een grote rol speelt, ga zo maar door. 

Over de centen kunnen wij niet beslissen, die taak ligt bij u allen en dat is zeker geen makkelijke taak, dat beseffen we terdege. Maar laat alstublieft meewegen wat het betekent voor de samenleving en laat een samenwerking met heel veel burgerinitiatief hier alstublieft niet stranden!